Workshop Vaders 22-09-24

408 448 De Omslag Maken

De aanwezigheid van vaders is ontzettend belangrijk in de opvoeding van kinderen. In de praktijk kom ik vaders tegen die de autoriteit van de opvoeding bij de moeders leggen. Zelf zijn mannen meer gericht op de buitenwereld ( werk, inkomen, sociaal contact etc…). De emancipatie van vrouwen (hele goede ontwikkeling) zorgt echter ook voor een disbalans in de aanwezigheid van mannen. Een disbalans die mannen in de problemen brengt, omdat er een druk is ontstaan in de verwachtingen naar de man. Dit terwijl de mannen over het algemeen geen voorbeeld kennen van een aanwezige vader. Er is veel te ontwikkelen voor mannen om hun rol als daadkrachtige vader op zich te nemen. Kinderen, zeker pubers, hebben te leren wat grenzen zijn. Dat maakt hun leven veilig. Juist dit aspect lijkt veranderd in “het moet leuk en gezellig en in harmonie zijn”, een meer vrouwelijke benadering die ik als onderwijzer en directeur in het basisonderwijs al zag ontstaan. Hoe neem ik mijn rol en plek als vader in? Hoe zorg ik voor een duidelijke, veilige aanwezigheid, zodat kinderen ook leren over discipline en grenzen? Hoe draag ik bij aan een veilige habitat?  Welke positie neem ik in de relatie met de moeder (juist ook na een scheiding!)? Deze vragen onderzoek je voor jezelf tijdens de workshop “Vaders”.

Aanmelden